sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Uusia kanoja

Marraskuun alussa meille muutti 70 uutta kanaa ja yksi terhakas kukkopoika. Uudet kanat jaettiin kahteen pienryhmään, kumpikin omaan tilaansa vanhaan navettaamme. Toiselle parvelle kukoksi ryhtyi oma viimekesäinen kasvattimme. Molemmissa uusissa parvissa on näin järjestystä ylläpitämässä oma kukko. 

 
Vanha porukka asuttaa erillistä vanhaa kanalaansa – sielläkin 35 kanaa ja kukko. ”Vanhat” jatkoivat ulkoiluaan pitkälle marraskuuhun. Pedoista ei ollut tänä kesänä harmia ja kanat saivat ulkoilla täysin vapaina. Ne oppivat tosi nopeasti rytmin: muninnan jälkeen ulos ja kahdeksan aikaan illalla sisälle. Kanajono oli joka päivä valmiina oviaukon luona odottamassa, kun uloslähdön aika koitti!

Kesälaidunnus sujui siis yli kaikkien odotusten ja kanat nauttivat vapaudestaan silmin nähden. Ne liikkuivat noin hehtaarin, parin alueella pihalla ja sen ympärillä. Ainoa harmi oli loppusyksystä iskenyt ulosteen löysyys. Se parani matolääkityksellä eli kyseessä oli luultavasti loisten aiheuttama ongelma: vapauden ja luonnonläheisyyden kääntöpuoli... Matolääkkeenä annoimme seitsemän päivän kuurin Flubenolia, joka ei siirry kananmuniin. Samalla kanala tyhjennettiin kokonaan ja kaikki kuivikkeet vaihdettiin.

Uudet kanat eivät pääse ulkoilemaan ennen kevään tuloa. Poikaskasvattamon lämpöön tottuneina muutos lämpötilassa olisi ollut niille liian suuri stressi, etenkin yhdistettynä muuttoon ja muninnan aloittamiseen. Uudet kanat munivat nyt jo täyttä päätä. Suurin osa on oppinut munimaan pesiin ja nukkumaan orsilla. Ne nauttivat silminnähden kuopsuttelusta ja kylpemisestä pehkussa. 

 
Uudet kanat ovat samaa luomutuotantoa silmälläpitäen kehitettyä Hyline Brown -hybridiä kuin vanhatkin ja luonteeltaan yhtä rauhallisia ja sopuisia. Niiden kanssa on mukava puuhailla, koska ne eivät arastele ihmistä millään tavalla. Kanojen hoitaminen on meille suorastaan piristys kaamoksen keskellä: kanalassa on mukavan lämmintä ja valoisaa ja aina jotain hauskaa katseltavaa.
 

Viime loppukesän suosiollisten säiden ansiosta saimme mukavan sadon kauraa, härkäpapua, peltohernettä ja luonnonheinää. Näitä kaikkia syötämme nyt kanoille ostoruuan lisäksi. Ostoruokia ovat naapurilta ostamamme ohra ja kaura sekä Rehux Oy:n GMO-vapaa kanarehu. Itse viljelemämme viljat, herneet ja härkäpavut syötämme kanoille lyhteinä: näin kanoilla riittää tekemistä jyvien etsimisessä ja oljet jäävät samalla kanalaan kuivikkeiksi. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti