tiistai 24. kesäkuuta 2014

Kanojen laidunnus: vapaana vai tarhattuna?

Alkukesä meni kanojen laidunnuksen suhteen erilaisten kokeilujen merkeissä. Suunnittelimme  erilaisia, siirreltäviä aitaratkaisuja, sähköverkkoaidasta kanaverkkoaitauksiin.  Mikään näistä ei kuitenkaan täysin tyydyttänyt meitä. Sähköverkkoaidan siirtelyn hitaus mietitytti. Vaihdoimme suunnitelmaa ja kokeilimme siirreltävää kanaverkosta tehtyä aitausta, jossa oli myös yöpymistä varten "orsiosasto". Aitaus tarjosi hyvän suojan ketulta ja kanahaukalta ja sen avulla laidunnusta pystyi kontrolloimaan ja siirtämään kanat haluttuun paikkaan. Kanat olivat kuitenkin aitauksessa levottoman oloisia ja otimme ne takaisin kanalaan, kunnes ne palasivat taas normaaliin käytökseensä.

Päädyimme sitten kokeilemaan kanojen laidunnusta täysin vapaina. Tätä kokeilua on nyt jatkunut kaksi päivää ja toistaiseksi  kaikki on sujunut hyvin. Kanat asuvat yöt ja aamupäivät tutussa kanalassaan. Ne päästetään ulos kahden aikaan iltapäivällä, kun kaikki ovat munineet. Illalla kahdeksan maissa kanat houkutellaan ruualla takaisin kanalaan, turvaan yöllä liikkuvilta pedoilta.

Kanat vaikuttavat hyvin tyytyväisiltä tähän ratkaisuun. Tarkkailemme tilanteen kehittymistä ja jos esimerkiksi pedoista alkaa olla ongelmia, mietimme aitausratkaisuja luonnollisesti taas uudestaan.

Vaikka kanat tähänkin asti ovat saaneet tuoretta ruohoa, niin ruohon määrä ravinnossa kasvaa nyt merkittävästi - samoin kuin hyönteisten ja matojen. Kananmunien maku ja väri saattavat lähiviikkoina siis vielä entisestään parantua.

Munien mausta on tullut paljon hyvää palautetta. Tämä todistaa, että kanojen ravinnolla on merkitystä! Monipuolinen ravinto tuntuu ja maistuu kananmunissa. Toivomme että asiakkaat kertovat myös heti, jos maussa on jotain parantamisen varaa. Meillä on 100 % tyytyväisyystakuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti