lauantai 8. helmikuuta 2014

Munantuotanto hyvässä vauhdissa


Kananuorikkomme ovat nyt kaikki aloittaneet munintansa ja pyöräyttävät kukin munan päivässä. Munia tulee siis reilu 30 kpl päivässä, suurin osa näistä ruskeita. Omat kasvattimme, valkoisen munintahybridin ja kääpiökochinin risteytykset,  munivat valkoisia munia.


Elämä kanalassa on ahkeraa kuopsuttelua ja ruuan etsimistä pehkuista sekä välillä tuhkansekaisessa hiekassa kylpemistä. Yöt vietetään orsilla - tosin ihan kaikki uudet tulokkaat eivät tätä vielä ole keksineet, vaan nukkuvat alemmissa munintapesissä, vaikka orsitilaa olisi ruhtinaallisesti.

Heti lauhempien kevätsäiden koittaessa avautuu ovi ulkotarhaan, mutta toistaiseksi kanat ovat sisällä.

Ruokimme kanat kolme kertaa päivässä. Aamulla ruuaksi on apetta: sinimailaspellettiä, GMO-vapaata kanarehua, kanakalkkia ja idätettyä härkäpapua. Päivällä kanat saavat kauraa, ohraa, heinää ja juureksia. Illalla viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa syödään vielä kunnon annos viljaa.

Monipuolisella ja klorofylliä sisältävällä ruokavaliolla haluamme pitää kanat terveinä ja saada kananmuniin osan niiden kesäisestä "supervoimasta". Laidunkauden munat luonnollisesti ovat kaikkein ravintorikkaimpia, mutta myös talvikauden munissa on havaittavissa selvä ero verrattuna tavanomaisiin muniin. Vertaa munien väriä sekä sitä, kuinka helposti keltuainen hajoaa valkuaisen sekaan. Meidän munia saa vatkata ihan kunnolla, ennen kuin keltuainen hajoaa. Tavanomaisessa munassa keltuainen hajoaa samantien.

Kaikki vilja sirotellaan pehkuihin, jotta kanoilla riittää puuhaa jyvien etsimisessä. Ruokinta-automaatteja ei ole meillä käytössä, koska ruoka on niistä niin nopeasti syöty. Kanan luontaiseen käytökseen kuuluu viettää pitkiä aikoja ravintoa etsien ja maata kuopsutellen, tähän haluamme tarjota mahdollisuuden.

Munamme eivät ole luomumunia, mutta pyrkimyksemme on lisätä jatkuvasti luomulaatuisen rehun osuutta kanojen ruokinnassa. Luomun hinta rajoittaa luomurehujen ostamista: emme halua munien hinnan kohoavan tavallisen kuluttajan ulottumattomiin. Sitä mukaa kun oma ruuan ja rehuntuotantomme lisääntyy, meillä kuitenkin on mahdollisuus korvata yhä suurempi osa ostorehuista itse tuottamillamme rehuilla. Nämä eivät virallisesti ole luomua, koska emme ole luomuun rekisteröityneitä ja naapurin tavanomaisten viljelysten läheisyys tekisi tästä luultavasti mahdotonta muutenkin. Omilla viljelyksillämme käytämme kuitenkin vain luonnon lannoitteita (eläinten lantaa ja tuhkaa) emmekä käytä synteettisiä torjunta- tai muita aineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti